واصل عملك دوماااااااااااااا

واصل عملك دومااااااااااااااااااااااااااااااااا

Wednesday, September 26, 2012

الكوباية اتكسرت وانا بصب الشاى؟؟



ساعات نيجى نصب الماء الساخن فى الكوباية عشان نعمل شاى او ينسون اواى حاجة تانية ...تقوم الكوباية منشطرة الى نصفين ...وساعتها المية السخنة تلسع ايديك...وتقول ياى .......هههههههههههههههههههه
لكن لو جينا نفكر ...عشان نعرف اه السبب...كلنا عرفين السبب؟؟؟؟؟؟
بس انا مش عاوزك تقولى السبب بس
انا عاوزك تقولى ...ما هو الافضل ...ان استخدم كوب زجاجى ذو سمك كبير ....ام كوب زجاجى ذو سمك صغير ؟؟؟؟
واحد فيهم هيكون اكبر عرضه للكسر عنما يتعرض لمثل هذا التغير الحرارى ...........ولماذاااااااااااااااا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

انا لسى هستناك لما تقولى ...انا هقولك

ان السبب فى ذلك هو التمدد غير المنتظم للزجاج....... والماء الساخن جداااااااا عنما يصب في الكوب فانه لا يسخن جدرانه فى الحال بل يسخن اولا الطبقة الداخلية للجدران فيما لا يسخن الطبقة الخارجيه له... فتتمدد الطبقة الداخلية الساخنة فى الحال وتبقى الطبقة الخارجية على حالها
وتتعرض بالتالى الى ضغط قوى من الداخل ويحدث الانفصام ثم يتصدع الزجاج او قد ينكسر

ويمكننا ان نتجنب مثل ذلك عن طريق وضع ملعقة الشاى المعدنية داخل الكوب وذلك قبل صب الماء او الشاى فيه

ولا يجب التفكير فى انه باستطاعتنا تجنب ذلك اذا اشترينا اكوابا زجاجية سميكة الجدران وذلك لانها اقل الاكواب الزجاجية مقاومة من هذه الناحية
وهذا واضح لا ن الجدار الرقيق يسخن بسرعة اكبر وسرعان ما تتساوى درجة الحرارة فى جميع النواحى وبذلك يتساوى تمدده بينما فى الجدار السميك يسخن طبقة الزجاج ببطئ
ويجب الا ننسى شيئا مهما وهو عندما نقوم بانتقاء الاكواب الزجاجية رقيقة الجدران يجب ان نحرص على ان تكون قواعدها رقيقة ايضا بالاضافة الى رقة جدرانها
لان القاعدة السميكة تسخن بالدرجة الاولى فاذا كانات سميكة فان الكوب يتصدع مهما كانت رقة الجدران والدليل على ذلك ان الكيميائين يستخدمون اكوابا رقيقة الجدران
Print This Post

2 comments:

My Blog List